Uuden Salon kirkot sarjassa ensimmäisenä nykyisen kotipaikkani Muurlan, kirkko ja hautausmaat. Hautausmaa on kahdessa osassa, uudempi puoli sijaitsee kirkonkylän läpi kulkevan maantien toisella puolella lähellä entistä kunnantaloa. Kirkonseutu talvella.


...................Muurlan kirkko............................... Kellomänty eli uhrimänty.........

Muurlan saarnahuone valmistui 1741 ja se sijaitsi nykyisen kirkon paikalla. Kellotapulia ei silloin vielä ollut ja kirkonkelloja soitettiin kirkon vieressä sijainneessa männyssä (kellomänty). Uusi puinen kirkko on valmistui vuonna 1836. Piirustukset ja kustannusarvion laati Kaukelman omistaja kruununvouti Erik Wasz. Rakennusmestarina toimi Mikael Malm. Rakennus on muodoltaan empiretyylinen yksinkertainen pitkäkirkko. Katon muotoa on muutettu vuonna 1875 aumakatosta satulakatoksi. Kirkkoa on korjattu vuosina 1875, 1885, 1892 ja 1911, mutta suurin kunnostus tehtiin 1936. Nykyisen alttaritaulun on maalannut Alexandra Såltin 1897. Vuodelta 1937 peräisin olevat lasimaalaukset on suunnitellut Elsi Borg. Kellotapuli on rakennettu vuonna 1819. Aita kirkon ympärille rakennettiin 1847. Aitaa on siirretty kirkkomaan laajennuksen yhteydessä 1880. Uusi hautausmaa on rakennettu tien toiselle puolelle. Uudella hautausmaalla sijaitsevan sankaripatsaan on suunnitellut kuvanveistäjä Jussi Vikainen ja se paljastettiin 1954.
Lähde: O.Koivisto ja V.Saariluoma
Kotipitäjäni Muurla.

Lisätietoja kirkosta Salon seurakunnan sivuilla.
Tietoja Muurlasta myös Teemu Nymanderin
sivuilla.

-------------------------------------------------------------------------
Pyymäki on yli 83m korkea kalliomäki aivan Muurlan keskustan tuntumassa. Huippu on noin 60m viereistä Ylisjärveä korkeammalla.
Katso sijainti:
Kansalaisen karttapaikka


Tie tulvii mäen
päällä Muurlan kirkonkylässä Opiston kohdalla. Talvi 2004.

Made in RapidWeaver